Wanneer komt de Traumahelikopter?

De traumahelikopter en de MMT auto op Amsterdam heliport.

Iedereen kent ze wel: De gele traumahelikopter’s die op de kleinste locaties midden in een woonwijk landen. Maar wanneer wordt deze helikopter nou opgeroepen en hoe werkt dit? In dit artikel leggen wij alles over de traumahelikopters en het Mobiel Medisch Team in Nederland uit.

Het Mobiel Medisch Team

In Nederland zijn er vier Mobiel Medische Teams (MMT’s) gestationeerd op vier tactische plaatsen in het land. Elk team bestaat uit drie personen: een piloot, verpleegkundige en tevens co-piloot en een arts. Het team kan bij een melding er voor kiezen om per auto of per helikopter naar het incident toe te gaan. Bij ernstige incidenten wordt de hulp van het MMT opgeroepen, later zullen wij uitleggen wanneer dit gebeurd.

Taakverdeling van het team

Het team bestaat altijd uit drie personen, onderstaand zullen we de taken uitleggen.

Functie van de piloot

De piloot zorgt voor het besturen van de helikopter en dat deze 24/7 klaar staat om binnen enkele minuten op te kunnen stijgen. Ter plaatse kan de piloot assistentie verlenen aan de verpleegkundige en de arts. Denk aan een infuus klaarmaken of andere spullen gereed leggen. Om piloot te worden op de traumahelikopter moet je veel vlieguren hebben gemaakt. Veel piloten van de traumahelikopter hebben eerst jaren bij defensie gewerkt.

De plek van de piloot(rechts) en verpleegkundige (links)
De plek van de piloot(rechts) en verpleegkundige (links)

Functie van de verpleegkundige

Tijdens de vlucht heeft de verpleegkundige een ondersteunende vliegtechnische taak. Eén van de taken is het navigeren. Verder ondersteund de verpleegkundige met diverse procedures. Bij de MMT stations in Rotterdam en Nijmegen is de verpleegkundige ook de chauffeur van het MMT voertuig.

Ter plaatse assisteert de verpleegkundige de arts met medische handelingen. De verpleegkundigen van het MMT zijn allen ambulance- of SEH-verpleegkundigen, en hebben vaak ook ervaring binnen de anesthesie en/of IC.

Functie van de arts

De arts is getraind om diverse medische handelingen die normaal in het ziekenhuis gebeuren al op straat uit te voeren. Zo kan hij of zij op straat operaties uitvoeren en andere medische handelingen doen die de ambulance niet kan of mag.

De plek van de arts achterin de helikopter
De plek van de arts achterin de helikopter

HLO/Chauffeur

De MMT stations in Amsterdam en Eelde hebben een Helikopter Landing Officer. Hij of zij is tevens ook de chauffeur van het MMT voertuig.

Locaties traumahelikopters

Zoals eerder beschreven zijn er in totaal vier MMT stations met een traumahelikopter. Hieronder de locaties.

Lifeliner 1 Amsterdam: Lifeliner 1/MMT01 staat gestationeerd op Amsterdam heliport in het Westelijk havengebied. Voorheen stond de helikopter op het UMC, locatie VUMC. Het adres is: Hornweg 24B Amsterdam

Lifeliner 2 Rotterdam: De lifeliner 2/MMT02 staat op Rotterdam The Hague Airport. Het adres is: Fairoaksbaan 80 Rotterdam

Lifeliner 3 Volkel: Lifeliner 3/MMT03 staat gestationeerd op vliegbasis Volkel. Het adres is: Vliegbasis Volkel

Lifeliner 4 Eelde: Lifeliner 4/MMT04 staat op vliegveld Groningen airport Eelde. Het adres is: Machlaan 28, Eelde

Reserve helikopter: Op Lelystad airport in een hangaar waar de reserve helikopter(s) staan.

Waneer wordt de traumahelikopter opgeroepen?

Het kan zijn wanneer er een 112 telefoontje binnenkomt op de meldkamer dat de centralist direct de traumahelikopter oproept, naast een ambulance. Dit wort een primaire inzet genoemd. Onderstaand een lijst van incidenten waarop meestal besloten wordt direct een traumahelikopter op te roepen. Uiteraard kan de centralist ook bij andere incidenten besluiten het MMT direct op te roepen.

  • Ongeval waarbij sprake moet zijn geweest van hoge snelheid en/of slachtoffer weggeslingerd, meerdere gewonden en/of overleden medepassagiers, beknelling, bedelving of verdrinking
  • Ongeval met elektriciteit en/of bliksem
  • Een grote explosie
  • Een grote brand met ingeslotenen
  • Val van grote hoogte
  • Suïcidepogingen
  • Chemische, toxische en nucleaire incidenten waarbij uitgebreidere medische expertise en behandeling nodig is.
  • Duikongevallen
  • Verdrinking
  • Schotwonden, ernstige slag of steekwonden aan schedel, borstkas of buikholte
  • Verloskundige complicaties (al dan niet op verzoek van verloskundige ter plekke)

Secundaire inzet

Als de eerste ambulance ter plaatse is kan het ook voorkomen dat de situatie erger is. Of de patiënt snel verslechterd. Dan doet het ambulanceteam een verzoek bij de meldkamer dat het MMT wordt opgeroepen. Dit wordt een secundaire inzet genoemd.

Vervoer per traumahelikopter

Het komt erg weinig voor dat een patiënt met de traumahelikopter naar het ziekenhuis wordt gebracht. Dit omdat de helikopter erg klein van binnen is. Daarom zal er in de meeste gevallen worden gekozen dat de arts van het MMT mee gaat met de ambulance ter ondersteuning. Wanneer de ambulance het slachtoffer niet kan bereiken of de afstand naar het ziekenhuis ver is kan er gekozen worden door transport per helikopter.

Met de helikopter of de auto

Het hangt van meerdere factoren af of het team per helikopter of met de auto gaat. Als het incident dichtbij het station is gaan ze per auto, dit is dan sneller. Wanneer de weersomstandigheden te slecht zijn om te vliegen, wordt er ook gekozen voor de auto.

Auto MMT Amsterdam
De auto van MMT 01 Amsterdam

Bronnen: