Rotterdam – Op woensdagochtend 17 april werd een 19-jarige man uit Wassenaar gearresteerd omdat hij verdacht wordt van betrokkenheid bij een explosie op 24 februari op de Kerkhoflaan in Rotterdam. Deze explosie wordt gelinkt aan verschillende geweldsincidenten in Rotterdam, Capelle aan den IJssel en Den Haag. In totaal zijn er nu 18 arrestaties verricht in verband met het onderzoek naar deze incidenten.
De politie Rotterdam doet onderzoek naar een reeks van geweldsincidenten op de Ravelstraat in Capelle aan den IJssel, de Kerkhoflaan en Jacques Dutilhweg in Rotterdam. Vermoedelijk is er een verband met pogingen tot explosies op een woning aan de Juliana van Stolberglaan in Den Haag, die worden onderzocht door de politie Den Haag.
Gisteren verrichte de politie Den Haag nog twee aanhoudingen voor hun onderzoek naar de Juliana van Stolberglaan. Met de aanhouding van de 19-jarige man uit Wassenaar zijn nu voor het totaal aan incidenten 18 verdachten aangehouden. De verdachten worden verdacht van verschillende rollen, variërend van het plegen, faciliteren dan wel aansturen van deze aanslagen.
Overzicht eerdere geweldsincidenten
Eind januari probeert een nep-arrestatieteam een man te ontvoeren nabij een woning op de Jacques Dutilhweg in Rotterdam-Alexander. Twee personen worden aangehouden. Op 5 februari gaat een explosief af bij een woning op de Ravelstraat in Capelle aan den IJssel, waar een naaste van de eerder bijna ontvoerde man woont. 11 Februari is een woning op de Kerkhoflaan, waar eveneens een naaste van de man woont, het doelwit van een beschieting. Zes personen worden hiervoor aangehouden. Op 17 en 18 februari zijn weer twee explosies op de Jacques Dutilhweg en 19 februari opnieuw op de Ravelstraat.
Dinsdag 20 en donderdag 22 februari is gepoogd om een explosie te veroorzaken bij een woning aan de Juliana van Stolberglaan in Den Haag. In de nacht van vrijdag 23 op zaterdag 24 februari ging een explosief af bij de woning op de Kerkhoflaan, die eerder was beschoten. 25 Februari is de woning aan de Ravelstraat opnieuw doelwit van een explosie. Dinsdag 27 februari wordt opnieuw een poging gedaan om een explosie bij de woning aan de Juliana van Stolberglaan te plaatsen.
Overzicht eerdere aanhoudingen
Voor de poging ontvoering werden door de politie Rotterdam direct twee aanhoudingen verricht. Na de beschieting van de woning werden zes verdachten aangehouden. Politie eenheid Den Haag hield bij de poging op de Juliana van Stolberglaan op dinsdag 20 februari twee personen aangehouden. Op dinsdag 27 februari werden door de politie Den Haag eveneens twee personen aangehouden.
Op 25 februari werd direct na de explosie in de Ravelstraat een 14-jarige jongen uit Den Haag aangehouden. De 14-jarige jongen raakte gewond aan zijn been als gevolg van de explosie en moest worden behandeld in het ziekenhuis. Na een behandeling in het ziekenhuis is de jongen overgebracht naar het politiebureau.
Maandag 26 februari omstreeks half drie ’s nachts zagen agenten, die toezicht aan het houden waren op de woning aan de Jacques Dutilhweg, een scooter die verdacht rond reed. Toen de agenten de bestuurder wilden benaderen, ging deze er te voet vandoor. De agent zette de achtervolging in. Tijdens het rennen, gooide de verdachte een tas weg. De 16-jarige verdachte werd aangehouden. In de weggegooide tas bleek een vuurwapen te zitten. De scooter bleek gestolen en is in beslag is genomen.
Begin maart werd een 24-jarige Rotterdammer aangehouden wiens naam naar voren kwam in het onderzoek naar de beschieting van de woning aan de Kerkhoflaan. Met de twee aanhoudingen van de politie eenheid Den Haag en de aanhouding van de man uit Wassenaar komen we op tot nu toe 18 aanhoudingen. Maar de onderzoeken gaan door en meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.
Tips blijven welkom
Voor de lopende onderzoeken blijft informatie zeer welkom. Het onderzoeksteam komt graag in contact met mensen die meer informatie hebben over het onderliggende conflict. Wie zit hier achter en waarom? Als u hier informatie over heeft, kunt u het tipformulier invullen of bellen met de gratis opsporingstiplijn 0800-6070. Maar u kunt ook anoniem melden via M. (0800-7000) of terecht bij het Team Nationale Inlichtingen. Dit speciale team mag haar bronnen afschermen. Niemand weet dan dat u met de politie heeft gepraat. TNI is bereikbaar via 088 – 661 77 34.
Bron: Politie.nl