Kind gewond na val in water: school en leerkracht niet vervolgd

In april van dit jaar raakte een 4-jarig jongetje in Rosmalen ernstig gewond na een val in het water bij een basisschool. Het Openbaar Ministerie (OM) is na onderzoek van oordeel dat de school en een leraar strafrechtelijk niets te verwijten valt. Ze worden niet vervolgd.

Op 2 april 2024 raakte het kind op het schoolplein kort uit het zicht van de schoolmedewerkers. Niet veel later werd het jongetje bewusteloos aangetroffen in een water buiten het schoolterrein.

Onderzoek

Er werd onmiddellijk een grondig onderzoek gestart. Camerabeelden werden bekeken en meerdere getuigen werden gehoord. Op de beelden is te zien dat de leerkracht toezicht houdt op een groep spelende kinderen op het plein. Vervolgens verlaat het jongetje het schoolplein via het poortje en loopt weg. Het poortje valt direct weer dicht. De leerkracht merkte dit niet onmiddellijk op, omdat hij zich bezig hield met een ander kind dat zijn aandacht vroeg.

Camerabeelden

De camerabeelden bevestigen de verklaring van de leerkracht aan de politie. Uit zijn verklaring, evenals die van andere aanwezigen op die dag, blijkt dat het jongetje al snel vermist werd op het schoolplein. Na een korte zoektocht wordt hij even later gevonden. De leerkracht is ook degene die hem uit het water heeft gehaald en hulp heeft ingeschakeld.

Geen strafrechtelijk verwijd

Nu is vastgesteld dat het jongetje slechts gedurende een zeer kort moment uit het zicht is verdwenen en de leerkracht ook niet afwezig was of met andere zaken dan toezicht houden bezig was, concludeert het OM dat er de leraar geen strafrechtelijk verwijt kan worden gemaakt. Daarnaast heeft het OM de verantwoordelijkheid van de school onderzocht. Hierbij is onder andere gekeken naar de omheining van het schoolplein en het poortje. Het poortje mocht niet met een losse sleutel worden afgesloten, omdat het in geval van een calamiteit als uitgang dient. Ook de school kan volgens het OM strafrechtelijk niet worden aangesproken.

Bron: Openbaar Ministerie

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *