donderdag, september 19, 2024
HomeHeadlineAMSTERDAM – Gewetenloos bedrog: Officier van Justitie eist drie jaar gevangenisstraf tegen...

AMSTERDAM – Gewetenloos bedrog: Officier van Justitie eist drie jaar gevangenisstraf tegen 21-jarige Amsterdammer

Vandaag verklaarde de officier van justitie in de Amsterdamse rechtbank dat een 21-jarige Amsterdammer een gewoonte heeft gemaakt van liegen en bedriegen. De man zou voornamelijk oudere personen hebben wijsgemaakt dat er iets mis was met hun bankrekening, en aangeboden hebben om hen te helpen. In plaats daarvan stal hij geld van hen. Het Openbaar Ministerie (OM) eist een gevangenisstraf van drie jaar tegen de verdachte.

“Met zijn handelen heeft hij alle slachtoffers leed aangedaan, hun vertrouwen geschonden en hen angst aangejaagd. Deze slachtoffers voelen zich dom of schuldig, en ervaren angstklachten als gevolg van wat hen is overkomen. Ze hebben geen vertrouwen meer in het online betalingsverkeer of in telefoongesprekken,” aldus de officier van justitie.

Specifieke werkwijze en omvangrijke fraude

De tenlastelegging omvat elf feiten met achttien slachtoffers, die voor bijna 35 duizend euro zijn opgelicht. Dit bedrag vertegenwoordigt volgens de officier van justitie slechts een fractie van de strafbare feiten en het aantal slachtoffers. Het onderzoek naar de Amsterdammer begon in juli 2023 na een groot aantal aangiftes van oplichting met een vergelijkbare werkwijze. De aangiftes bevatten steeds dezelfde drie IMEI-nummers, waarvan twee door de politie aan de verdachte werden gekoppeld. Op de gegevensdragers van de verdachte, in beslag genomen na zijn aanhouding, vond de politie aanwijzingen voor betrokkenheid bij meer aangiftes en gegevens van andere slachtoffers.

De verdachte belde de meeste slachtoffers en deed zich voor als bankmedewerker. Hij liet hen geloven dat er iets mis was met hun bankrekening en instrueerde hen om een app te downloaden, waarmee hij kon meekijken in hun bankomgeving. Vervolgens moedigde hij hen aan om geld over te boeken naar verschillende rekeningen. Volgens het OM kocht de verdachte de persoonsgegevens van zijn slachtoffers via berichtendienst Telegram. Op zijn iPad werden persoonsgegevens van duizenden mensen gevonden.

Koudbloedige en doortrapte fraude

Met het gestolen geld kocht de verdachte cadeaukaarten, waarmee hij iPhones en luxe goederen bestelde die in de buurt van zijn woning werden afgeleverd. In zijn woning vond de politie veel luxe goederen, waaronder dure kleding.

“De manier waarop de fraude is gepleegd, is koelbloedig, professioneel, stuitend en doortrapt,” verklaarde de officier van justitie tijdens de zitting. “Aan de hand van belscripts worden slachtoffers soms urenlang aan de lijn gehouden en wordt hen wijsgemaakt dat er iets mis is met hun bankrekening. Helaas zien we vaak dat er bewust wordt gezocht naar kwetsbare slachtoffers, omdat die gemakkelijker te beïnvloeden zijn.”

De rechtbank doet op 30 september uitspraak.

Meer nieuws